ΟΜΑΔΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ Α: Η επιχειρηματική ιδέα
- Α.1 Πρωτοτυπία/ Καινοτομία/ Ευρεσιτεχνία
Εξετάζεται ο βαθμός καινοτομίας σε σχέση με υφιστάμενες λύσεις, και ειδικότερα:
- η τυχόν ύπαρξη διπλώματος ευρεσιτεχνίας,
- η διεθνής κατοχύρωση του συνόλου ή μέρους της επιχειρηματικής ιδέας
- η ενσωμάτωση τεχνολογικών ή μη τεχνολογικών καινοτομιών στην επιχειρηματική ιδέα ή σε συστατικά της στοιχεία (π.χ. παραγωγική διαδικασία, οργάνωση εργασιών, κλπ).
- Α.2 Βαθμός Ωριμότητας
Εξετάζεται η ωριμότητα της επιχειρηματικής ιδέας και ειδικότερα τα απαιτούμενα στάδια μέχρι την είσοδο των προϊόντων/ υπηρεσιών στην αγορά. Ενδεικτικά, παρατίθεται η σχετική διάκριση του Προγράμματος Horizon 2020 σε Επίπεδα Ετοιμότητας Τεχνολογίας (Technology Readiness Levels – TRLs), ως εξής:
TRL 1 – Παρατήρηση και αναφορά βασικών αρχών (basic principles observed)
TRL 2 – Σχέδιο της τεχνολογίας ή/ και διατύπωση της εφαρμογής (technology concept formulated)
TRL 3 – Αναλυτική και πειραματική κρίσιμη λειτουργία ή/ και χαρακτηριστική απόδειξη του σχεδίου (experimental proof of concept)
TRL 4 – Επικύρωση της τεχνολογίας σε εργαστηριακό περιβάλλον (technology validated in lab)
TRL 5 – Επικύρωση της τεχνολογίας σε σχετικό περιβάλλον (technology validated in relevant environment)
TRL 6 – Μοντέλο συστήματος ή υποσυστήματος ή επίδειξη πρωτοτύπου σε σχετικό περιβάλλον (technology demonstrated in relevant environment)
TRL 7 – Επίδειξη του πρωτοτύπου του συστήματος σε σχετικό περιβάλλον (system prototype demonstration in operational environment)
TRL 8 – Ολοκλήρωση του πραγματικού συστήματος (system complete and qualified)
TRL 9 – Πραγματική λειτουργία συστήματος σε επιχειρησιακό περιβάλλον (actual system proven in operational environment)
Επίσης, εξετάζονται τυχόν χρηματοοικονομικοί, θεσμικοί ή άλλοι περιορισμοί που ενδεχομένως επηρεάζουν τον αναγκαίο χρόνο και τις προσπάθειες εισόδου στις αγορές – στόχους (freedom-to-operate).
- Α.3 Ανταπόκριση σε πραγματικές/ προβλέψιμες ανάγκες της αγοράς
Εξετάζεται ο βαθμός στον οποίο η επιχειρηματική ιδέα ανταποκρίνεται σε πραγματικές ή αναμενόμενες ανάγκες της αγοράς. Επίσης, εξετάζεται το εύρος και η δυναμικότητα της συγκεκριμένης αγοράς.
- Α.4 Συνολική ανταγωνιστικότητα νέων προϊόντων/ υπηρεσιών
Εξετάζεται η αναμενόμενη ανταγωνιστικότητα των νέων προϊόντων υπηρεσιών σε σχέση με τυχόν υφιστάμενες λύσεις/ ανταγωνιστικά προϊόντα. Επίσης, εξετάζεται ο βαθμός στον οποίο έχει ληφθεί υπόψη το σύνολο των κρίσιμων παραμέτρων για τον προσδιορισμό της ανταγωνιστικότητας των νέων προϊόντων/ υπηρεσιών στις αγορές – στόχους.
επενδυτές που ενδεχομένως ενδιαφερθούν να συμβάλουν κεφαλαιακά στην πραγμάτωση της επιχειρηματικής ιδέας.
- Α.5 Εξωστρέφεια
Εξετάζεται ο βαθμός διεισδυσιμότητας της επιχειρηματικής ιδέας στις αγορές του εξωτερικού. Εξετάζεται ο βαθμός στον οποίο έχουν χαρτογραφηθεί οι ανάγκες των διεθνών αγορών – στόχων και έχει διαπιστωθεί η δυνατότητα της επιχειρηματικής ιδέας να διεισδύσει με επιτυχία σε αυτές.