ΘΕΑ

Περιεχόμενα

Nanoplasmas: Kαινοτόμα βιοαναλυτικά μικροεργαστήρια (lab-on-a-chip) στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας

Δημοσιεύτηκε στις 4 Απριλίου, 2019

Η εταιρεία Nanoplasmas­ ­­­ιδρύθηκε το 2016 και είναι τεχνοβλαστός του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος με ομάδα που προέρχεται από το Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας. Η εταιρεία κατασκευάζει καινοτόμα βιοαναλυτικά μικροεργαστήρια (lab-on-a-chip) για την ταχύτατη ανίχνευση βακτηρίων και βιομορίων με εφαρμογές στην υγεία, στην ασφάλεια τροφίμων και υδάτων, τον αγροτικό τομέα και το περιβάλλον. Η εταιρεία διαθέτει τέσσερις πατέντες και πολλά από τα προϊόντα της έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία στην αγορά.

­

Πρόσφατα η ομάδα της Νanoplasmas εστίασε την έρευνά της στην ανάπτυξη ενός νέου βιοαναλυτικού μικροεργαστηρίου για την ανίχνευση του βακτηρίου της Λεγεωνέλλας στο νερό. Αφορμή στάθηκε η έξαρση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον ευρωπαϊκό χώρο σε ασθένειες που οφείλονται στο βακτήριο της Λεγεωνέλλας και κρίνονται πολύ επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, γεγονός που ώθησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στο πόσιμο νερό.

­

Ενώ τα standard πρωτόκολλα σήμερα απαιτούν 10-12 ημέρες για την ανάλυση, η καινοτόμος τεχνολογία της Nanoplasmas πραγματοποιεί την ανάλυση σε λιγότερο από 2 ώρες. Επιπλέον, η λύση της Nanoplasmas έχει μεγάλη ευαισθησία, απαιτεί μικρότερη ποσότητα αντιδραστηρίων (reagents) και ταυτόχρονα πραγματοποιείται με εξοπλισμό που είναι φορητός και προσφέρεται σε πολύ ανταγωνιστική τιμή.

­

Το σημαντικότατο για τη δημόσια υγεία αναλυτικό μικροεργαστήριο της Nanoplasmas θα χρησιμοποιηθεί σε πρώτη φάση σε βιοαναλυτικά εργαστήρια, δημόσια (π.χ. σχολεία, νοσοκομεία, κλπ) και ιδιωτικά κτήρια (π.χ. ξενοδοχεία), εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εμφιάλωση και εμπορία πόσιμου νερού κλπ.

­

H τεχνολογία νανο-ύφανσης των υλικών με πλάσμα της Nanoplasmas έχει βραβευτεί στον διαγωνισμό “Η Ελλάδα Καινοτομεί”, ενώ ακόμη η εταιρεία έχει λάβει ένα πρόγραμμα υποστήριξης Βιομηχανικού Μεταδιδακτορικού Ερευνητή για έναν από τους ιδρυτές της Εταιρείας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο portfolio της περιλαμβάνονται ακόμη πολλά προϊόντα που αξιοποιούν την καινοτόμο τεχνολογία της και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης.

­

­

­

Η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση τον Φεβρουάριο του 2019 για επένδυση ύψους 150.000 ευρώ από το Uni.Fund. Η επένδυση θα αξιοποιηθεί για την τελειοποίηση του προϊόντος, τη δοκιμαστική χρήση του από μεγάλο βιοαναλυτικό εργαστήριο και την πρώτη διάθεσή του στην αγορά.

­

Ιδρυτές

Κοσμάς Έλληνας

Ευάγγελος Γογγολίδης

Αγγελική Τσερέπη

Κατερίνα Τσουγένη

Σωτήρης Κακαμπάκος

Παναγιώτα Πέτρου

­

Επικοινωνία:

Ιστοσελίδα: www.nanoplasmas.com

e-mail: contact@nanoplasmas.com ­ ­ ­ ­­

­