Την τεχνολογία στην ιατρική επιστήμη εισάγει το καινοτόμο εργαλείο CureCancer, το οποίο αποσκοπεί στο να βελτιώσει τις ποιοτικές υπηρεσίες της ιατρικής κοινότητας προς τους ασθενείς, κυρίως στο λειτουργικό επίπεδο. Το εν λόγω εργαλείο, που ανέπτυξε η ομότιτλη start up, αποτελεί ένα ασθενο-κεντρικό ψηφιακό εργαλείο (ηλεκτρονική πλατφόρμα) που ειδικεύεται σε ογκολογικούς ασθενείς. Όπως εξηγεί η δημιουργός της καινοτόμου start up, Δήμητρα Γαλίτη, υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα των ογκολογικών ασθενών, «η ψηφιοποίηση του ιατρικού ιστορικού και των θεραπειών και φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής με καρκίνο, είναι "ιατρική ανάγκη" και συμβάλλει στην άμεση και κατάλληλη ιατρική υποστήριξη και φροντίδα του». Η αρχική ιδέα Η ίδια εξηγεί ότι «η ιδέα προέκυψε μέσα από τις δυσκολίες στην καθημερινή φροντίδα των ασθενών μας.
Οι ασθενείς δεν γνώριζαν τι φάρμακα έπαιρναν ή τι θεραπεία είχαν λάβει, ώστε να μπορούμε να τους βοηθήσουμε αποτελεσματικότερα. Διαπιστώθηκε, έτσι, η έντονη ανάγκη της ψηφιοποίησης του ιατρικού φακέλου του ασθενούς, για τη διευκόλυνση τόσο του ίδιου του ασθενούς, όσο και του ιατρού ογκολόγου καθώς και των άλλων επαγγελματιών υγείας που τον παρακολουθούν». Παράλληλα, η κ. Γαλίτη προσθέτει ότι «φροντίσαμε να σχεδιάσουμε το ψηφιακό βιβλιάριο με τρόπο ώστε να είναι εύκολο στη χρήση, λαμβάνοντας υπόψη την ψυχολογία του ασθενούς που εξετάζουμε. Στο CureCancer οι ασθενείς καταγράφουν και ενημερώνουν το ιατρικό ιστορικό τους, αναρτούν τις εργαστηριακές εξετάσεις τους και σημειώνουν και παρακολουθούν τα συμπτώματά τους. Μπορούν να επικοινωνούν το ιστορικό και τις πληροφορίες αυτές με τον ιατρό τους διευκολύνοντάς τον ώστε να τους βοηθήσει έγκαιρα, παρέχοντας την πλέον κατάλληλη φροντίδα». Κλινικά και κοινωνικά οφέλη Τα κλινικά οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του εν λόγου εργαλείου αναλύει η επιστημονική υπεύθυνη του εγχειρήματος Ουρανία Νικολάτου, καθηγήτρια της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στην ογκολογία στόματος. «Το CureCancer μπορεί να διευκολύνει τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας ή της τοξικότητας νέων φαρμάκων, μέσα από τις καταγραφές των ίδιων των ασθενών», αναφέρει και προσθέτει ότι «η βελτίωση των λειτουργικών υπηρεσιών σχετίζεται άμεσα με την καλύτερη ιατρική φροντίδα, την αυξημένη επιτυχία της θεραπείας, τη μείωση της τοξικότητας από τις αντικαρκινικές θεραπείες, την αύξηση της επιβίωσης και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής του ασθενούς μέσα στην οικογένεια και στο κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον».
Η κ. Νικολάτου εξηγεί ότι «παράλληλα μειώνεται η οικονομική τοξικότητα, δηλαδή το κόστος θεραπείας του καρκίνου, αλλά και το τεράστιο κόστος της υποστηρικτικής φροντίδας μετά τη θεραπεία». Όπως συμπληρώνει, «πρόσφατη μελέτη μας έδειξε σημαντικό όφελος στην ποιότητα ζωής και αύξηση της επιβίωσης των ασθενών που κατέγραφαν οι ίδιοι ανεπιθύμητες ενέργειες μέσω διαδικτυακού εργαλείου ηλεκτρονικά. "Αν ήταν φάρμακο, η τιμή θα ήταν 100.000 δολάρια", ήταν ο τίτλος στο ενημερωτικό e-mail της Medscape (https://www.medscape.com/) προς την ογκολογική κοινότητα». Σχέδια ανάπτυξης Η καινοτομία της εν λόγω start up αναγνωρίστηκε όχι μόνο από τον διεθνή οργανισμό Multinational Association of Supportive Care in Cancer-MASCC (www.mascc.org), που δραστηριοποιείται στην υποστηρικτική φροντίδα του ασθενούς με καρκίνο και αξιολόγησε το CureCancer, αλλά και από την εγχώρια επιχειρηματική και επιστημονική κοινότητα, αφού σήμερα η CureCancer φιλοξενείται στη θερμοκοιτίδα ανάπτυξης καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ, ενώ παράλληλα βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της πιλοτικής εφαρμογής του εργαλείου στην ογκολογική κοινότητα μέσω της συνεργασίας με την Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία (ΕΟΠΕ). H νεοφυής εταιρεία εξετάζει τρόπους δικτύωσης με άλλους επιστημονικούς φορείς μέσω ερευνητικών ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών έργων, ενώ η δημιουργία κοινότητας αλληλοϋποστήριξης των ογκολογικών ασθενών σε θέματα καθημερινότητας αποτελεί έναν ακόμη άμεσο στόχο του CureCancer με τη δημιουργό της πλατφόρμας να δηλώνει ότι «η ανταλλαγή συμβουλών μέσα από προσωπικές εμπειρίες είναι ανεκτίμητης αξίας». [SID:13001342]